reklama
Seniorzy są aktywniejsi seksualnie od seniorek (Komentarzy: 35)
Jakie podwyżki emerytur w 2011 roku? (Komentarzy: 25)
Dla seniorów Hiszpania jest tańsza (Komentarzy: 20)
Odwrócona hipoteka, czyli jak dorobić do emerytury? (Komentarzy: 16)
Sanatoria: Przerzeczyn-Zdrój (Komentarzy: 13)
Co jeść, by mieć lepszą pamięć
(2010-10-25)W wiekiem nasza pamięć może zacząć przysparzać nam problemów. By o nią właściwie zadbać, warto wiedzieć m.in.: jakie elementy diety wpływają na jej dobrą kondycję.
Dieta również ma wpływ na nasz mózg, dlatego powinniśmy układając codzienne menu zwrócić uwagę także na to, co pomaga naszej pamięci. Składniki, których potrzebujemy to: lecytyna, witamina B9, witamina B3 i magnez.
Lecytyna
Znajdziemy ją m.in. w soi, rzepaku, kurzych jajach i orzeszkach ziemnych. Jest to substancja (fosfolipid), będąca budulcem komórek w mózgu, służących do transportu informacji. Dla układu nerwowego człowiek lecytyna jest niezbędna. Jest powszechnie używana jako dodatek do żywności.
Nie udało się potwierdzić skuteczności lecytyny w leczeniu choroby Alzheimera, jednak substancja ta ma znaczenie dla profilaktyki tej choroby, usprawniając procesy pamięciowe oraz polepszając funkcjonowanie komórek układu nerwowego.
Witamina B9
Witamina ta znana jest także jako witamina B11 lub kwas foliowy. Na naszą pamięć działa, przyspieszając odnowę komórek nerwowych, poprawiając ich funkcjonowanie i chroniąc je przed zużywaniem. Kwas foliowy znajdziemy m.in. w brokułach, sałacie, kapuście, soi, grochu, szparagach, kalafiorze, pomidorach, orzechach, słoneczniku, żółtkach jaj, bananach.
Witamina B3
Witamina B3 (niacyna) występuje powszechnie w pożywieniu. Znajduje się w mięsie, ziarnach zbóż i orzechach, a także w większości owoców. Witamina ta pomaga w funkcjonowaniu układu nerwowego, a także obniża cholesterol, dzięki czemu przeciwdziała m.in. sklerozie.
Magnez
Magnez poprawia procesy pamięciowe i warto pamiętać o jego uzupełnianiu, szczególnie, że bardzo łatwo wypłukują go z organizmu kawa, alkohol czy mocna herbata. W pożywieniu największe ilości magnezu znajdziemy w czekoladzie i kakao. Magnez znajduje się również w kaszy gryczanej, orzechach laskowych, makreli, dorszu, płatkach owsianych, fasoli czy grochu. Niestety bywa z reguły trudno przyswajalny z pożywienia, dlatego warto też uzupełniać go pod postacią suplementów diety.
Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, kuchnia, witaminy, zdrowie
Podobne artykuły/wiadomości: |
Podziel się artykułem
Artykuł został opracowany przez: |
RE: Co jeść, by mieć lepszą pamięć / autor: kasia
2011-06-07 | 21:50:49
zatem nie ZAPOMINAJMY o tym co ważne, a więc by poprawić PAMIĘĆ może warto zastosować to w naszej diecie..... Więcej |