reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Ważne tematy

Bez cukru da się żyć

(2016-01-12)

sugar.jpgCukier pozbawiony jest składników odżywczych. Ponadto, jest wysokoenergetyczny (100 g zawiera 400 kcal). Jego nadmierne spożycie jest przyczyną wielu chorób, stąd nazywany jest „białą śmiercią”. Górna granica dziennego spożycia cukru wynosi 25 gramów. Niestety, według danych statystycznych przeciętny człowiek spożywa go 4-krotnie więcej.

 

Gdzie jest ukryty?

Uznawany za najbardziej niebezpieczny dla zdrowia jest cukier ukryty w innych produktach, ponieważ nie sposób go kontrolować. Dodawany jest do pieczywa, przetworów warzywnych, gotowych sosów oraz zup, płatków śniadaniowych, sucharów, biszkoptów, wafli, serków homogenizowanych, jogurtów oraz niektórych rodzajów mleka. Jednak prawdziwą bombą kaloryczną są napoje gazowane, konfitury, dżemy oraz kremy czekoladowe.

 

Negatywny wpływ

Nadmiar cukru w diecie może mieć fatalne skutki dla naszego zdrowia. Cukier podnosząc poziom insuliny, hamuje uwalnianie hormonów wzrostu, co z kolei prowadzi do obniżenia odporności. Cukry proste powodują również szybsze wykorzystanie rezerw kolagenu, co sprzyja starzeniu się skóry. Co ciekawe, badania dowiodły, że u młodych ludzi nadmiar cukrów prostych jest jedną z przyczyn trądziku.  Ponadto, prowadzić mogą one do próchnicy, nadwagi, ale również zaburzeń poziomu glukozy we krwi, co skutkować może rozwojem cukrzycy typu 2.  Uważa się, że nadmiar cukru prowadzić może do zaburzenia rytmu serca, chronicznego zmęczenia, drętwienia kończyn, bezsenności, niepokoju, niestrawności oraz trudności z koncentracją. Co więcej, zwiększona podaż węglowodanów w diecie prowadzić może do wystąpienia raka krtani, jelita cienkiego, piersi, gruczołu krokowego, odbytnicy, endometrium oraz nerek i wątroby.

Cukry proste nie pozostają również bez znaczenia na hormony płciowe. Ich nadmiar prowadzić może m.in. do zespołu policystycznych jajników, niepłodności oraz chorób serca u kobiet.

 

Zdrowe zamienniki

Na szczęście na rynku nie brakuje substancji słodzących, które nie tylko są słodsze od zwykłego cukru, ale również zawierają mniej kalorii. Co więcej, coraz więcej wspomnianych substancji jest pochodzenia naturalnego, co znacząco ogranicza ich szkodliwe działanie na zdrowie. Oto niektóre z nich.

 

Syrop z agawy agawa.jpg

Wytwarzany jest z niektórych gatunków tej rośliny. Zawiera nieco więcej kalorii od zwykłego cukru, ale jest od niego o wiele słodszy. Z powodu niskiego indeksu glikemicznego, chętnie stosowany jest przez osoby przykładające wagę do zdrowej i zrównoważonej diety. Co więcej, wykazuje zawarty w nim błonnik, wykazuje korzystne działanie na jelita.

 

Stewia

Uznawana jest za naturalny zamiennik cukru. Jest to sproszkowany wyciąg z południowoamerykańskiej rośliny. Co ciekawe, jest zupełnie bezkaloryczna oraz nawet kilkaset razy słodsza od białego cukru.


Miód

Jeden z najbardziej znanych zamienników cukru. Jest naturalny i łatwo dostępny. Co ciekawe, jest on  czterokrotnie słodszy niż cukier. Jest przyjazny dla serca, dostarcza duże ilości antyoksydantów (to naturalne substancje chroniące przed nowotworami oraz spowalniające procesy starzenia się organizmu). Wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

 

Syrop ryżowy

Używany jako naturalny słodzik. Zawiera witaminy oraz cenne składniki odżywcze.

 

Syrop daktylowy

Zaliczany do najstarszych słodzików na świecie. Jest naturalnym oraz nieprzetworzonym zamiennikiem cukru.

 

Syrop klonowy

Kolejny w pełni naturalny zamiennik białego cukru. Dostarcza cennych witamin i minerałów, wzmacnia odporność oraz zapobiega nowotworom. Zalecany szczególnie cukrzykom.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
choroby, używki, zakupy, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Bez cukru da się żyć

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!