reklama

Warto przeczytać
Najczęściej komentowane
Społecznosć BycSeniorem.pl
Artykuł w dziale Choroby

Antocyjany - naturalne środki na choroby cywilizacyjne

(2015-03-30)

Powiedzenie, że lepiej zapobiegać niż leczyć przybiera na sile. Polacy, w każdym wieku coraz chętniej dbają o siebie i prowadzą zdrowy tryb życia. W ostatnich latach dużą popularnością cieszą się owoce zawierające dużą dawkę bioaktywnych antocyjanów. Czym są antocyjany i gdzie występują? Czy rzeczywiście mogą uchronić nas przed groźnymi chorobami cywilizacyjnymi?

 

Antocyjany są barwnikami umiejscowionymi w wewnętrznych warstwach organów roślin. Zawsze występują w kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Zalicza się je do dużej grupy związków nazywanej flawonoidami. Te przeciwutleniacze zabezpieczają rośliny przed aktywnością wolnych rodników, które mogą naruszyć DNA i przyczynić się do obumierania komórek. Bardzo podobnie działają w przypadku organizmów ludzkich. Nie dość, że pomagają wchłaniać witaminę C oraz nie pozwalają na utlenianie jej to dodatkowo poprawiają wydolność naczyń krwionośnych i wieńcowych. Ich kolejną wyjątkową właściwością jest ochrona przed miażdżycą, nowotworami, grzybicami, wrzodami i alergiami.

 

Dla kogo antocyjany?

Współcześnie bez względu na to ile mamy lat, wszyscy jesteśmy narażeni na groźne choroby cywilizacyjne. Antocyjany są uznawane za bardzo silne antyutleniacze, dlatego koniecznie powinniśmy wprowadzić je do naszej diety. Dzięki udziałowi w syntezie kolagenu poprawiają jakość skóry, włosów i paznokci, co jest dobrą informacją dla wszystkich Pań. Ponadto wzmacniają naczynia włosowate, ulepszają wzrok i przejawiają znaczną aktywność przeciwwirusową. To właśnie dzięki nim możemy zachować nie tylko urodę, dla również dobry wzrok i zdrowie!

 

Źródła antocyjanów

Czy wiesz, że antocyjany znajdują się praktycznie we wszystkich roślinach? Z wyjątkiem glonów i kaktusów. Jednak zdecydowanie najwięcej antocyjanów występuje w owocach o ciemnoczerwonej lub praktycznie czarnej barwie, tj. czarna porzeczka, aronia, czarna jagoda, żurawina, czarny bez, czerwona kapusta, winogron, poziomka i truskawka. W sezonie zczególnie warto spożywać je regularnie, a poza nim należy pić nektary, soki i napoje wytworzone z tych niezwykłych owoców.

 

Ciekawostki, o których nie masz pojęcia

  • Poziomki i truskawki nie tylko wyśmienicie smakują, ale mają również kilkakrotnie większą zawartość żelaza i fosforu niż mięso.
  • Zawartość witaminy C w truskawkach przewyższa cytrynę, ale daleko im do czarnych porzeczek.
  • Czarne porzeczki są zalecane do spożywania przy przeziębieniach - antocyjany zawarte w nich mają bardzo wysoką aktywność ochronną. Wynika to z faktu, że występują w towarzystwie witaminy C, której poziom jest tutaj wyjątkowo wysoki - nawet czterokrotnie wyższy niż w popularnie stosowanej na przeziębienia cytrynie.

Słowa kluczowe (tagi) dla tego artykułu:
Uczymy się o chorobach, aktywność seniora, witaminy, zdrowie

Podobne artykuły/wiadomości:

Podziel się artykułem

wykop.pl Share

 

Artykuł został opracowany przez:
BycSeniorem.pl

Komentarze do artykułu Antocyjany - naturalne środki na choroby cywilizacyjne

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy - dodaj swój komentarz!